Zonne installatie school Aketi

Algemene informatie:

De eerste week van de missie vond plaats in Kinshasa. De 11 bestaande installaties op gezondheidscentra werden samen met de lokale onderhoudsploeg bezocht en onderstaande werkwijze werd aangehouden:

  • De lokale onderhoudsploeg voert het onderhoud uit van de installatie onder het toeziend oog van de Focus medewerkers. Deze werkwijze zorgt ervoor dat tijdens de missie de werkmethoden van de lokale medewerkers bijgestuurd worden waar nodig.
  • Installatie wordt gecontroleerd op correct gebruik om overbelasting van de installatie te vermijden. Elektriciteit van de zonnepanelen mag enkel gebruikt worden voor de meest essentiële zaken.
  • Herstelling en/of aanpassing van de installatie indien nodig.

Gedurende de tweede week werd afgereisd naar het Noordoosten van Congo, Aketi, om aldaar de primaire school van elektriciteit te voorzien. Deze nieuwe installatie bestaat uit 12 zonnepanelen met een totaal piekvermogen van 3000 Wp. Dit is ongeveer 3x zo groot als de installaties die op de gezondsheidscentra in Kinshasa worden voorzien.

Tot op heden was er geen elektriciteit in de school en het klooster aanwezig. De nieuwe installatie laat toe dat de kinderen met computers en internet kunnen leren werken, en dat er verlichting is na zonsondergang.

Het elektrisch systeem bestaat uit 2X 6 zonnepanelen. Aketi ligt op de evenaar, waardoor het optimaal is één groep naar het noorden en één groep naar het zuiden te richten. Op deze manier is er gedurende beide seizoenen een gelijkaardige hoeveelheid zonne-energie beschikbaar.

De spanning van de zonnepanelen en batterijlader is dezelfde en schommelt, afhankelijk van het ladingsniveau van de batterijen, tussen 24V en 29V. Na de batterijen zijn 2 invertoren aanwezig om de 24V DC om te vormen naar 230V AC.

Op de eerste inverter zijn lampen en stopcontacten aangesloten van het klooster en school. Op deze inverter is ook een extra aansluiting voorzien om een waterpomp op aan te sluiten. Op de tweede inverter zijn de stopcontacten en verlichting van de computerlokalen aangesloten.