Hoe het begon...

Focus is een initiatief van Sarah Bergé en Koen Bosmans, respectievelijk antropologe en ingenieur. Als koppel hebben ze in 2007 een aantal maanden in Congo gewerkt met de NGO C.D.I. Bwamanda. Die ervaring heeft hen nooit meer losgelaten en dat resulteerde nadien in een vzw waarin ze allebei hun interesses en kunnen kwijt geraakten. Momenteel kan Focus rekenen op een enthousiaste vrijwilligerswerking en een ruime achterban die er mee voor zorgen dat dromen hier en daar worden gerealiseerd.


Activiteiten Focus

Focus is een vzw die lokale energie installaties opzet in de armste regio’s. We zoeken daartoe steeds een structurele samenwerking op met een lokale partner zodat de duurzaamheid en opvolging kan gegarandeerd worden. Focus combineert een sociaal-culturele expertise met technische knowhow.


Sinds 2011 betekent dat concreet dat we aan de slag zijn in Congo en daar gezondheidscentra voorzien van betrouwbare energie middels een off-grid zonnepaneelinstallatie. Het elektriciteitsnet in Congo is zeer onbetrouwbaar. Vaak is er verschillende dagen aansluitend geen elektriciteit beschikbaar.


Dat wil zeggen:

 • geen licht tijdens operaties of bevallingen
 • geen koel gehouden vaccins
 • geen bloedtransfusies
 • geen elektrische apparatuur (sterilisatiemachines, couveuses, computers, …)

Door zonnepanelen te installeren beschikken ze daar enigszins over een basisinfrastructuur met het meest noodzakelijke comfort. Meer info en beelden zijn te vinden onder projecten. De missies in Kinshasa vinden steeds plaats met de vaste partner Damiaanactie, die mee de gezondheidscentra selecteert en zorgt voor de nodige ondersteuning ter plaatse.

  Eveneens is reeds sinds 2014 een lokale onderhoudsploeg aan het werk die maandelijks alle installaties bezoekt en indien nodig herstellingen doet. Daarnaast bezoekt Focus regelmatig de gerealiseerde projecten om zo de vinger op de pols te houden en bij te sturen waar nodig.


  Wat willen we bereiken?

  • Helpen waar de noden het hoogst zijn en rechtstreeks meerwaarde scheppen ter plaatse.

  • Structurele samenwerking opzetten met een lokale partner zodat de duurzaamheid en opvolging kan gegarandeerd worden. 

  • Levenservaring en voldoening putten uit deze unieke missies om als mens gelukkiger in het leven te staan.


  Wenst U meer informatie over onze projecten of wilt U deel uitmaken van ons team? Contacteer ons !