terug naar Nieuwsoverzicht
1 augustus 2019

Missie 2019 naar Kinshasa

installatie zonnepanelen Kinshasa

Onderhoud bestaande PV-installaties en nieuwe installaties op centres de santé Marechal, Tata Mosala en Lunda 

De voorbereidingen van de nieuwe missie in augustus 2019 begonnen reeds begin dit jaar met het dimensioneren van de nieuwe installaties. In April was al het materiaal aangekocht en vertrok het is al richting Kinshasa. In mei verrichtten we nog een krachtprestatie op de 20km van Brussel om nog wat centen in te zamelen.  Daarna was het alleen nog maar uitkijken naar 27 juli 2019. Helemaal klaar om erin te vliegen vertrokken we toen naar Kinshasa voor de FoCuS-missie van 2019.

Het doel van de reis bestond uit twee delen. Ten eerst  samen met het onderhoudsteam de bestaande installaties nakijken en defecten herstellen. Door een goede communicatie wisten we vooraf welk materiaal hiervoor nodig was. Door een combinatie van ouderdom, intensief gebruik en de hitte waren enkele batterijen toe aan vervanging.

Deel twee van de missie bestond uit het bouwen van nieuwe installaties op drie gezondheidscentra – Marechal, Tata Mosala en Lunda - waar in het verleden Damiaan Actie reeds een paviljoen voor Tbc-patiënten bouwde. We plaatsten telkens 4 zonnepanelen van 300kWp in combinatie met een invertor en een batterijen.

Met deze installaties kunnen de frequente stroomonderbrekingen opgevangen worden. Dit is heel belangrijk voor materniteiten, tbc-laboratoria (juiste diagnose!) en bewaring van medicatie.Bij Marechal bouwden we een remote monitoring systeem zodat we ook vanuit België de installatie kunnen opvolgen.